Handla nyttig mat online - tips för att minska matkostnaderna

  • 15 Dec, 2022

Nyttig mat online

Går det att handla nyttig mat online utan att matkostnaderna drar iväg? De korta svaret är ja, men det kräver ett visst mått av framförhållning. Att nyttig mat alltid skulle vara dyrare än onyttig mat är en myt. Nyckeln till att dra ned kostnaderna för mat ligger ofta i att planera inköp och göra veckomatsedlar.

Planera veckans inköp och handla nyttig mat online

Planering är a och o för att minska kostnader och matsvinn. Du behöver inte vara en ekonom för att planera inköpen av nyttig mat online. Även om det kan vara värdefullt att gå en distansutbildning för att få full koll på ekvationer och kalkylark.

En viktigt del i planeringen är att passa på att handla när det finns extra bra erbjudanden och att jämföra priser. Om du gör upp en veckomatsedel och håller dig till den så slipper du att slutnotan blir en överraskning. Att handla mat på nätet gör ofta att du undviker impulsköp och håller dig till den bestämda inköpslistan.

När du handlar grönsaker lönar det sig att planera och köpa säsongsbetonat. Det är inte bara bra för plånboken, utan även för miljön. När du handlar efter säsong kan du med fördel bunkra upp med mat du gillar och frysa in.

Exempel på nyttiga och billiga maträtter

Kött och fisk gör ofta att matkostnaderna drar iväg, och generellt sett lönar det sig att äta mer vegetariskt. Soppor och grytor med rotfrukter eller baljväxter som bas kostar inte mycket. De är enkla att göra storkok av och ta med som matlåda och frysa in för att minska matsvinnet.

Om du har barn är pannkakor ofta en uppskattat och prisvärd måltid. För att göra pannkakorna nyttigare kan du addera morötter eller spenat i smeten. Gröt är ett annat exempel på billig och nyttig mat som uppskattas hela familjen. Du kan med fördel satsa på havregrynsgröt och låta grynen vara fullkornsvarianter.

Bra att ha hemma om du snabbt vill slänga ihop prisvärd och nyttig mat:

  • Bönor, linser och torkade ärtor
  • Fullkornspasta, t ex havrepasta
  • Fullkornshavregryn
  • Rotfrukter

Dagens sista tips när du ska handla nyttig mat online är att inte glömma kryddorna. Med rätt kryddning kan även till synes fattig maträtter nå nya höjder!