Laktosfri ost - tips på ostar utan laktos

  • 02 Dec, 2021

En laktosfri ost är inte så konstigt som det kan låta, det är en ost som tillverkas utan det mjölksocker (laktos) som annars finns i mjölk från däggdjur. Runt fyra till tio procent av Sveriges befolkning beräknas vara laktosintoleranta, det innebär att kroppen är sämre på att bryta ned laktosen. I vanlig mjölk finns cirka 5 gram laktos per deciliter, är man laktosintolerant brukar det gå bra att dricka en deciliter utan att få problem.

Hårda och mjuka ostar

En sak som är ganska bra med hårdost är att den går utmärkt att äta för någon som är laktosintolerant, detta eftersom osten är fri från laktos naturligt. Däremot är inte mjuk och färskost laktosfri ost. Förr i tiden visste man inte riktigt varför en del hade problem med mjölkprodukter och vad man skulle göra åt det annat än att låta bli att äta maten. Idag finns det en mycket större kunskap om problemen, det finns ett växande sortiment av laktos och glutenfritt.

Det kan tyckas lite märkligt att just hårdost inte innehåller någon laktos men anledningen till det är att vassle är det som innehåller laktos. Det är den klara vätska som blir kvar när man ystar ost, vätskan består av vatten, proteiner, laktos, diverse mineraler och vitaminer och är således en restprodukt vid ost tillverkning.

Laktosfri ost och andra mjölkprodukter

Det finns en hel del laktosfria mjuk och färskostar i dom vanliga livsmedelsbutikerna. Exempelvis finns Philadelphia färskost, Valios färskostar och Créme Bonjours färskostar i laktosfria varianter. Andra mjölkprodukter som finns där laktos har tagits bort är yoghurt, keso, créme fraiche, mjölk, grädde, fetaost och kvarg. Det finns ett fåtal produkter som ännu inte producerats utan laktos som till exempel laktosfri ostkaka eller färdig ostsås men det finns gott om recept på nätet för den som vill göra sin egen.

Många är rädda för att laktosfria produkter ska smaka illa, det behöver man inte vara orolig för men produkterna kan smaka något sötare än den vanliga varianten. Det kan vara en fördel att använda grädde utan laktos i bakverk och desserter då man behöver tillsätta mindre socker. Man vänjer sig snart vid produkterna och smakar man bara av vid matlagning bör inga problem uppstå. Ett tips är att skaffa ett billigare bredband och hitta recept på nätet med laktosfria produkter.

Laktosintolerans är ofarligt

Laktosintolerans är ingenting som är farligt men det kan ge besvär som ont i magen, diarré eller gaser. Man kan prova laktosfri ost om man upplever att magen blir orolig efter att man ätit vanlig färskost. I större delen av världen är de flesta vuxna laktosintoleranta, i Sverige har dock många en genmutation som gör att vi tolererar laktos. Barn under skolålder har sällan problem med laktos och bröstmjölk innehåller en hög andel.

Om man misstänker laktosintolerans kan din vårdcentral ställa diagnos, oftast genom ett enkelt blodprov. Man kan testa om man har genmutationen eller mäta glukoshalten i blodet innan och efter man druckit en lösning med laktos.