Naturvin

PÅ BORD 13 HAR VI MYCKET NATURVINER.
ÄR NI INTRESSERADE AV ATT LÄRA ER MER OM NATURVINER?
VI HÅLLER MER ÄN GÄRNA I EN VINPROVNING JUST FÖR ER.
HÖR AV ER PÅ TELEFON ELLER MAIL SÅ ATT VI KAN ARRANGERA DET.

 

VINPROVNING

Här kan ni sitta ner och pröva, diskutera & 
filosofera om vinerna med våran vinansvarige.

EX MENY

5 AVSMAKNINGSSGLAS / 800:- (per person)

5 AVSMAKNINGSSGLAS + 5 SMÅ TILLHÖRANDE SERVERINGAR / 1050:- (per person)

(TILL MINIMUM 2 PERSONER)

 

TELEFON: (+46) 042 587 88
MAIL: INFO@BORD13.SE

 

bord-13_naturewine


naturviner
NÅGRA KÄNNETECKEN


Produceras från lågavkastande vingårdar, i små kvantiteter, 
ofta handplockade och ekologiskt odlade druvor.


Att tillsätta t.ex. socker (chaptilisering), vinsyra eller industriellt
framtagen jäst inte acceptabelt av flertalet producenter.


Mikrooxidation (syresättning av vinet för att mjuka upp det)
anses inte acceptabelt av flertalet producenter, och inte heller att avlägsna vatten
och/eller alkohol för att öka på koncentrationen (så kallad omvänd osmos).


Att tillsätta svavel anser flertalet procucenter vara tillåtet,
men oftast bara vid buteljeringen och då helst så lite som möjligt.


Relaterade
länkar

www.morethanorganic.com

www.vinnatur.org


Naturliga viner, eller Vin Nature, är ett relativt nytt inslag i vinvärlden.
Målet för de vinproducenter som arbetar med den här inriktningen är generellt att
ha så liten påverkan på tillverkningsprocessen som möjligt. Det innebär
ofta druvor som skördas för hand och inga kemiska bekämpningsmedel i vingården.
Dock så finns det ingen märkning eller kontroll av dessa viner jämfört
med biodynamiskt eller ekologiskt tillverkade viner. Till exempel anser
flertalet producenter att man bara får använda naturliga (vilda) jästsvamparna
som finns i vingården och i vinkällaren användas när druvmusten jäser till vin.


Majoriteten av producenterna är också ense om att det är tillåtet att använda sig av 
svavel (sulfit), dels i form av det svavel som kommer naturligt via jäsningsprocessen,
dels det svavel som tillsätts för att göra vinet mer hållbart och inte oxidera.
Men här är det minimal användning som gäller – och många producenter väljer att
inte tillföra svavel alls.